Om oss

Tomteverkstan ( AB Ljungströms Svarveri) är ett företag med gamla anor.


1928 kom Arvid Ljungström till Alseda. Han var född i Åre och kom nu närmast från Alvesta där han sysslat med tillverkning av isskåp och tvättbrädor bland annat. När fabriken i Alvesta brann fick han anställning som arbetsledare på Alseda Träförädling som just startat en tillverkning av kylskåp

1940 startade Arvid på sin fritid tillverkning av blomspaljeér i järntråd hemma i sin källare. I sin ungdom var han svarvarlärling, så det dröjde inte så länge förrän det stod en svarv i källaren. I början var det mest svarvning av stols- och bordsben, men Arvid blev snart sin egen och verksamheten växte. I slutet av 40-talet köpte han ett hus och byggde om det till en verkstad brevid bostaden.


Efter hand utökades produktionen med slöjdartiklar. Sonen Göran introducerade det mer och mer, bland annat svarvades fat, ljusstakar och djur, som fortfarande finns i svenska hem.


Under 50-talet dök de första figurerna upp. Det var dock inte tomtar från början utan främst troll och andra figurer. Exempelvis tillverkades troll av tallkottar, dessa blev mycket populära i Tyskland. Snart hade ett troll fått luva på huvudet, och tomten var född. Företaget fann nu sin verkliga nisch och en omfattande export till USA kom i gång under 60-talet.
Stilen på tomtarna har varit sig rätt så lik under åren. Från början handlade det mer om målade kroppar och filtluvor. När sedan maskinstickad slangväv började användas har det textilia inslaget ökat även om stommen alltid är helt i trä.

En viktig stomme i tillverkningen har hela tiden varit de hemarbetare som sysslat med målning och montering, som mest har cirka 25 personer varit sysselsatta med detta.
Kring 1980 började företaget att ta in artiklar från andra tillverkare i sortimentet. Denna verksamhet har sedan dess ökat och vad gäller leveranser till butiker i Sverige så består grossitverksamheten av den största delen. Ett ökat utbud och olika strukturförändringar har gjort att volymen när det gäller tomtar har minskat. Tomtarna är dock stommen i verksamheten och kommer nog att så förbli, inte minst på grund av ett fortsatt stort intresse i USA.

Företagets första lokal byggdes ut ett par gånger. 1980 köptes även före detta Alseda Träförädling och lager och kontor flyttades dit. Från 2008 finns nu hela verksamheten koncentrerad där.

Företagets viktigaste verksamhet sedan ett 40-tal år är tillverkning av tomtar i trä och textil. Även andra figurer tillverkas, exempelvis vikingar och troll. Det finns cirka 400 olika modeller i sortimentet. Varje år tillkommer 30-40 nya modeller och lika många äldre modeller utgår. Genom artikelnumret kan man se vilket år en modell lanserades.
En stor del av tillverkningen sker som hemarbete. Materialsatser sammanställs och körs ut till duktiga medarbetare i trakten, och de monterar och målar med mera.

När tomtarna kommer tillbaka till vårt lager packas och distribueras de till butiker i Sverige. Men en stor del av tomtarna går också på export, främst till USA.

Tomtarna tillverkas även som byggsatser, dessa säljs främst i vår egen butik. Vi marknadsför även ett stort sortiment slöjd- och presentartiklar. Bland annat ljusstakar i trä, husgeråd i trä, textilband och metallartiklar. Förutom vissa metallartiklar så är alla produkter tillverkade i Sverige.

I Alseda har vi en permanent utställning med alla våra produkter. I anslutning till vår fabrik finns en butik där vi säljer produkter ur vårt eget sortiment. Vi säljer också andra slöjd- och presentartiklar och hobbymaterial

För kontakt och information:   
AB Ljungströms Svarveri   
Alseda 28   
574 54  HOLSBYBRUNN   
Telefon: 070-634 55 62.
E-mail: ljungstroms@tomteverkstan.com 


Fabriksboden är endast öppen vid överenskommelse. Hör av dig i förväg om ni vill komma på besök.Exportkontor: Swallings Export AB, Box 4005, 390 04 Kalmar, 
Telefon: 0480-885 25 
E-mail: niklas.swalling@swallings.se
www.swallings.se